Van wattenstaafje tot shampoo: voor allerlei producten worden er steeds meer duurzame opties aangeboden. Hierbij wordt vaak gelet op het verminderen van (plastic) afval. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door compleet herbruikbare producten aan te bieden, of door te zorgen dat ze volledig afbreekbaar zijn. In dit artikel een beschrijving van populaire, duurzame verzorgingsproducten.
Tekst: Regina Behoekoe
Flosdraad van maiszetmeel
Iedere tandarts zal beamen dat een goede mondverzorging belangrijk is voor een gezond lichaam. Hiervoor wordt echter ook een hoop afval gecreëerd, zoals tandenstokers en flosdraad. Gelukkig zijn er nu ook producten die hetzelfde doen, maar minder belastend zijn voor het milieu. Tandenstokers van plastic waren een tijdlang erg populair, maar tegenwoordig adviseren tandartsen weer de ‘ouderwetse’, houten tandenstokers te gebruiken. En dan het liefst stokers die gemaakt zijn van FSC-gecertificeerd hout. Ook interdentale borsteltjes zijn verkrijgbaar in een duurzame variant, waarbij het handvat van bamboe is gemaakt. Voor flosdraad is er een compleet nieuw materiaal ontdekt: maiszetmeel. Het is 100% afbreekbaar en heeft een coating van candelillawax, een veganistische
variant voor bijenwas.
Daarnaast zijn er ook nog de tandenborstels zelf. Het advies is om iedere drie maanden de tandenborstel (of het opzetstukje) te vervangen. Dat betekent dat een mens in zijn leven rustig 300 tandenborstels gebruikt en weggooit. Gelukkig zijn er nu duurzame tandenborstels en opzetstukjes beschikbaar op de markt, meestal gemaakt van bamboe, hout of gerecycled plastic.
Weg met wegwerpplastic
We hebben het in Drogist’Business eerder al gehad over de solide variant van producten die normaliter vloeibaar zijn, zoals shampoo en deodorant, waarbij de verpakking minder belastend is voor het milieu. Maar ook kleiner afval dan bijvoorbeeld een flesje kan een negatieve impact hebben op het milieu, hoewel het afzonderlijk niet zo schadelijk lijkt.
Dagelijks worden er wereldwijd meer dan een miljard wattenstaafjes weggegooid. Daarmee zijn ze een goed voorbeeld van single-use plastic: plastic dat eenmalig gebruikt wordt en daarna in de prullenbak belandt. Het ‘stokje’ wordt nu steeds vaker gemaakt van papier of bamboe. Er zijn echter ook herbruikbare wattenstaafjes ontwikkeld, waarvan de uiteindes gemaakt zijn van siliconen. Ze zijn gemakkelijk te reinigen en worden meestal geleverd in een hip doosje.
Wattenschijfjes worden vaak gemaakt van katoen en dragen daarmee niet bij aan de plastic soep in onze oceanen, maar de verpakking doet dat wel. Daarom is er nu een duurzamere variant in de vorm van herbruikbare wattenschijfjes, die gemaakt kunnen worden van katoen en/of bamboevezels. Ze kunnen in de wasmachine gewassen worden, waar ook speciale waszakjes beschikbaar voor zijn. Hoewel het beter is om ze te vermijden, heeft iedereen wel eens een pleister nodig. De duurzame pleisters die nu op de markt te verkrijgen zijn, worden veelal gemaakt van bamboe, maar soms ook van biologisch katoen. Wat eigenlijk belangrijker is, is dat deze hypoallergeen zijn. De lijm, die normaal gesproken veel mensen huidirritaties oplevert, is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen.
Bamboe
Veel van de duurzame varianten in dit artikel zijn van bamboe gemaakt. Vier redenen waarom dit zo’n populaire en duurzame grondstof is:
- Bamboe groeit razendsnel. In één groeiseizoen bereikt een scheut zijn maximale omvang; veel sneller dan loofbomen.
- Het is een gewas met weinig eisen. Er zijn geen pesticiden of kunstmest nodig om bamboe goed te laten groeien.
- Een bos van bamboe neemt ontzettend veel CO2 op, met gemak 10 keer meer dan bomen. Het stoot bovendien ook 35% meer zuurstof uit dan bomen. Tijdens de groei levert bamboe dus ook al een groot voordeel op.
- De producten die gemaakt worden van bamboe zijn 100% afbreekbaar.
Duurzaam intiem
Ook voor de intieme zones zijn er steeds meer duurzamere varianten beschikbaar. Om te beginnen het meest gebruikte: wc-papier. Dit wordt vaak gebleekt met chemische middelen die uiteindelijk weer in de natuur belanden. Toiletpapier kan in principe prima gemaakt worden van gerecycled papier en hoeft in essentie niet spierwit te zijn. Verder is er de plastic verpakking. Deze wordt steeds vaker vervangen door papier, wat er dan ook nog eens leuk uitziet in je toilet.
Voor vrouwen waren er al een tijdje hygiëneproducten op de markt verkrijgbaar die gedeeltelijk van (biologisch) katoen waren gemaakt, omdat het beter is voor de intieme zone. Dit komt echter nog steeds bij het afval terecht en is daarmee een belasting voor het milieu. Een beter alternatief is daarom uitwasbaar maandverband. Dit wordt op dezelfde manier gebruikt, maar kan naderhand in de wasmachine gewassen worden. Andere voorbeelden zijn de menstruatiecups die vrouwen kunnen inbrengen en uitwassen, en menstruatieondergoed. Zo zet ook de menstruatie-industrie duidelijke stappen naar een duurzamere wereld.
Tot slot is er een duurzame variant voor condooms. Hierbij is hergebruik geen optie, maar ze kunnen wel ecologisch geproduceerd worden. Dan komt het latex bijvoorbeeld van FSC-gecertificeerde plantages en compenseren de fabrikanten hun CO2-uitstoot. Uiteraard is er in de verpakking zo weinig mogelijk plastic gebruikt.
Beter voor de mens
De duurzamere producten die hierboven genoemd worden, zijn niet alleen beter voor de natuur. Mensen hebben er ook baat bij, omdat er over het algemeen veel minder schadelijke stoffen worden gebruikt bij het produceren, zoals chemicaliën, die dus ook geen kans krijgen om in ons lichaam terecht te komen. Het enige nadeel is momenteel de prijs. De duurzamere varianten van deze dagelijkse producten kosten meer dan de standaardversie, hoewel dit bij de herbruikbare producten natuurlijk een relatief begrip is. De vraag naar duurzame artikelen zal ongetwijfeld toenemen, wat er hopelijk voor zal zorgen dat de kosten lager worden. Het is dan ook niet verrassend om te zien dat steeds meer drogisten en andere winkels duurzame varianten aanbieden.