Een infectie of infectieziekte wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen of parasieten. Oftewel: door micro-organismen. Het coronavirus is een voorbeeld van zo’n infectieziekte. De meest voorkomende infectie is een verkoudheid of de griep. Dit is, net als veel andere infectieziekten, vrij onschuldig. De meeste mensen worden hier niet heel ziek van en herstellen snel weer. Er zijn echter ook infectieziektes die zeer gevaarlijk kunnen zijn en ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Daarom is het zaak om je algemene gezondheid op peil te houden met een gebalanceerd dieet. Door voldoende vitamines binnen te krijgen, ben je minder vatbaar voor infecties. Lees hier over een aantal vitamines die een rol spelen bij infectieziektes.
Tekst: Janneke van Boven
Alles over vitamine A
Vitamine A zorgt onder andere voor een gezonde huid. Onze huid is een belangrijke beschermlaag tegen de micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken. Daarnaast draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. En het is betrokken bij de aanmaak van cellen in je luchtpijp en longweefsel. Vitamine A zit in dierlijke producten en is toegevoegd aan bak- en braadproducten. Met een gevarieerd voedingspatroon volgens
de schijf van vijf krijg je voldoende vitamine A binnen.
Extra vitamine A innemen is dus niet nodig en zal er ook niet voor zorgen dat het afweersysteem nog beter gaat functioneren.
Word je beter van vitamine B?
Een tekort aan vitamine B6 kan zorgen voor een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Een tekort van deze vitamine komt echter zelden voor, omdat we hier relatief weinig van nodig hebben om de weerstand op peil te houden. Daarom mag een supplement niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag bevatten.
Vitamine B12 speelt niet direct een rol bij het voorkomen van infecties. Wel kan de opname van B12 verstoord zijn bij een maag-darminfectie. In dat geval wordt vitamine B12 minder goed opgenomen door het lichaam en kan het slim zijn om een supplement te gebruiken.
Infecties en vitamine C
Vitamine C is een ander voorbeeld van een vitamine die een belangrijke rol speelt bij infecties. Het helpt het immuunsysteem namelijk om micro-organismen te herkennen, zodat het antilichamen kan aanmaken. Bij een infectie is hierdoor een kleine stijging te zien in de vitamine- C-behoefte van het lichaam. Vitamine C is een stof die niet automatisch aangemaakt wordt door het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk om zelf te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Helaas is er
geen bewijs dat vitamine C een infectieziekte ook daadwerkelijk
kan voorkomen. Tegenwoordig wordt wel onderzocht of een hogere vitamine-C-inname kan helpen bij de behandeling van coronapatiënten. Op dit moment zijn daar nog geen conclusies uit te trekken.
Is extra vitamine C een goed idee?
Vitamine C zit onder andere in groente, fruit en aardappelen. Via de urine verlaat een klein deel van de vitamine C die we innemen ons lichaam weer. Het is dus belangrijk om continu te letten op de vitamine-C-inname. Met een gebalanceerd dieet met de aanbevelen dagelijkse hoeveelheid fruit en groente krijgt een mens over het algemeen voldoende vitamine C binnen. Meer vitamine C innemen dan nodig, maakt het lichaam niet gezonder en het immuunsysteem niet sterker. Een extreem hoge hoeveelheid vitamine C kan zelfs schadelijk zijn. Zonder het gebruik van supplementen is het risico op een te hoge dosis vitamine C zeer gering.
Voldoende vitamine D
Vitamine D zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem. Het zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals vette vis, vlees, eieren en melkproducten, maar ook in bak- en braadproducten zit extra vitamine D. Tevens maakt het lichaam tussen maart en november zelf vitamine D aan door blootstelling aan zonlicht. De voorraad vitamine D die in deze maanden wordt aangemaakt, is genoeg om de wintermaanden mee door te komen.
Suppletieadvies voor vitamine D
De meeste mensen hoeven geen extra vitamine D in te nemen. Maar er zijn groepen die het risico lopen op een tekort aan vitamine D. Voor hen is het aan te raden om het hele jaar door een vitamine-D-supplement in te nemen. Dit advies geldt voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, zwangere vrouwen en mensen van alle leeftijden met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Ook voor mensen die als gevolg van de COVID-19 pandemie minder buiten komen, is een vitamine-D-supplement wellicht zinvol.
Verder zijn er onderzoeken die hebben uitgewezen dat een vitamine-D-supplement in een lage dosering zou kunnen helpen bij het voorkomen van luchtweginfecties, zoals het coronavirus. Dit effect is helaas wel heel klein en geldt vooral bij kinderen tot 16 jaar. Er is dus nog geen bewijs dat extra vitamine D effectief is in het voorkomen of bestrijden van infectieziektes.