Eiwitsupplementen als wei- en caseïnepoeder (of plantaardige varianten!) zijn niet meer weg te denken uit de drogisterij. De proteïnen zijn vooral geliefd bij sporters omdat ze zouden helpen bij het opbouwen van spieren. Welke soorten en merken eiwitpoeders zijn er eigenlijk, en voor wie zijn ze geschikt?
Tekst: Michelle van der Harst
Weipoeder
Het bekendste ingrediënt van eiwitsupplementen is wei-eiwit. Wei is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas uit koemelk. Het bevat nog ongeveer de helft van de oorspronkelijk aanwezige melksuikers (lactose) en daarnaast eiwitten, vitaminen en mineralen. Door al het vocht eraan te onttrekken, ontstaat weipoeder. Bovendien kan in het productieproces het gehalte aan weiproteïnen worden verhoogd. Wei-eiwit wordt snel opgenomen in het lichaam en zou daarom geschikt zijn om direct na het sporten in te nemen voor spierherstel.
Virtuoos
Het Nederlandse merk Virtuoos is ooit begonnen in samenwerking met NOC*NSF om (top)sporters net dat beetje extra te geven dat het verschil maakt tussen winst en verlies. Hun Whey Classic Gold bestaat uit zuivere en hoogwaardige wei-eiwitten.
Isostar
De wei-eiwitpoeders van Isostar zijn verkrijgbaar in de smaken vanille, chocola en banaan en bevatten naast eiwitten ook vitamine B1, B2, B6, C en E, magnesium calcium, evenals essentiële aminozuren (Essential Amino Acids ofwel EAA: 45%) en vertakte aminozuren (Branche Chain Amino Acids ofwel BCAA: 22%).
Gold Standard
Gold Standard Whey is ‘s werelds meest verkochte wei-eiwitpoeder met een eiwitgehalte van 82%. Het product bevat per maatbeker 23 gram hoogwaardige weiproteïne, 3,5 gram glutamine en 5 gram BCAA. Plantaardige enzymen helpen op natuurlijke wijze vrije aminozuren te maken uit eiwitten.
Caseïnepoeder
Caseïne is de langzame soort van de twee melkeiwitten. Doordat het langzaam wordt verteerd, worden de aminozuren meer geleidelijk door het lichaam opgenomen dan de aminozuren uit wei-eiwit. Vandaar dat caseïne juist voor het slapengaan zou kunnen worden ingenomen. Experts zijn het er echter niet over eens of het tijdstip van inname veel uitmaakt, en het is nog onduidelijk of je met een shot caseïne de spiereiwitsynthese gedurende de hele nacht verhoogt.
Power
De micellaire caseïnepoeder van Power Supplements
heeft een gemiddeld eiwitgehalte van 82% (het percentage in de smaak naturel is 85%). Het product is nog beschikbaar in zeven andere smaken. Het eiwit in dit supplement bestaat voor 92 procent uit micellaire caseïne en voor 8 procent uit wei-eiwit.
DieetPro
De eiwitpoeders van DieetPro bevatten een melkeiwitconcentraat van 80% caseïne en 20% wei. Daarnaast zitten er vitaminen en groene thee plus L-carnitine in, die bijdragen aan een normaal vetmetabolisme. Het product is verkrijgbaar in zes verschillende smaken.
BodyLab
De caseïneshakes van BodyLab bevatten 82% eiwit en zijn verkrijgbaar in de maken aardbei, banaan, blauwe bes, chocola, cookies & cream, hazelnoot en vanille.
Plantaardige eiwitten
Wie lactose-intolerant is of zuivel mijdt om andere redenen – zoals zijn gezondheid, het milieu of het welzijn van dieren – kan kiezen voor plantaardige eiwitpoeders. Deze worden onder andere gemaakt van soja, hennep, bruine rijst en erwt. Soja-eiwit heeft naar verluidt het meest ideale aminozuurprofiel.
Body & Fit
Het assortiment van dit merk is ruim: naast melkeiwitpoeders verkoopt Body & Fit ook poeders van erwten-, hennep-, rijst- en soja-eiwitisolaat. Deze zijn ook weer verkrijgbaar in zowel standaard- als biologische varianten.
Purasana
Het duurzame Belgische merk Purasana heeft plantaardige eiwitpoeders in het assortiment die gemaakt zijn op basis van één soort plant: hennep, erwt, rijst, soja of… pompoen. De sojapoeder heeft een eiwitgehalte van 90%, de erwten- en rijstpoeders bevatten 80% eiwit en het product van pompoen bestaat voor 65% uit eiwit.
Plantforce Synergy
Plantforce Synergy verkoopt een proteïneproduct dat een synergie is van plantaardige eiwitten: een combinatie van erwten-, rijst-, en hennepeiwitisolaat. Het is verkrijgbaar in de natuurlijke smaken vanille en chocolade gezoet met steviolglycosiden gewonnen uit steviaplanten.
Extra eiwit: wel of niet nodig?
Een vuistregel is om per kilogram lichaamsgewicht dagelijks 0,8 gram eiwit in je dieet op te nemen, verdeeld over de dag. Wie intensief sport en extra spiermassa wil kweken, kan dit verhogen naar 1 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum heb je geen eiwitsupplementen nodig zolang je gezond en gevarieerd eet. Na een intensieve inspanning zou je gewoon natuurlijke eiwitten zoals zuivel, vlees, vis, eieren en tofu kunnen nemen. Daarentegen raadt het NOC*NSF (kracht)sporters wel aan om weiproteïne te gebruiken. Ook wordt eiwitpoeder wel eens voorgeschreven aan mensen met eiwitgebrek en aan zwangere vrouwen om te zorgen dat de baby alle nodige aminozuren binnenkrijgt.
Toepassing van eiwitsupplementen
Van eiwitpoeder wordt vaak een shake gemaakt, gemengd met water of melk. Je kunt het goedje echter ook op een andere manier drinken: doe bijvoorbeeld een schep in je ijskoffie of warme chocolademelk. Ook kan je de proteïnen door je eten mengen: voeg het poeder toe aan je havermout, roer het door je yoghurt of maak er pannenkoeken of muffins mee.