Bij het binnenwandelen van de gemiddelde drogisterij kan het royale aanbod aan voedingssupplementen je niet ontgaan. Zowel on- als offline is er een breed scala aan potjes met veelbelovende beloftes die vaak klinken als te mooi om waar te zijn. Maar waar let je op bij het kopen van supplementen? We leggen uit wat je wél moet slikken.
Kenmerken van een goed supplement
Bij voedingssupplementen geldt de regel: goedkoop is duurkoop. Veel ontwikkelaars pretenderen een fantastisch product bedacht te hebben, maar in praktijk zijn de ingrediënten van dusdanig slechte kwaliteit dat ze geen toegevoegde waarde voor het lichaam vormen. Daarnaast kan het helaas ook voorkomen dat je een hoge prijs voor een supplement betaalt en toch een kwalitatief slecht product ontvangt. Zonde voor je portemonnee, maar vooral onzinnig voor je lichaam. Het is daarom van essentieel belang om te weten wat je wil kopen en op je hoede te zijn voor prullaria. Cruciaal om hierbij te onthouden: kennis is macht!
Om een goed geïnformeerde keuze te maken is het belangrijk dat je weet welke informatie op het etiket van een voedingssupplement voor jou belangrijk is. Het etiket vertelt je namelijk veel over de kwaliteit van een supplement en de gebruikte vorm.
De vorm zegt alles over je supplement
Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een willekeurig potje vitamine D in de supermarkt is het begrijpelijk dat je niet stilstaat bij de vorm van het product. Vitamine D is toch gewoon vitamine D?
Het vaak duurdere vitamine D3 is dezelfde vorm die we uit de stralende zon – onze voornaamste vitamine D leverancier – synthetiseren. Daarnaast blijkt vitamine D2 maar liefst 66 procent minder efficiënt dan de D3 variant.1 Wanneer een vitamine D3 supplement dus drie keer zo duur is als een vitamine D2 variant dan ben je dus eigenlijk even duur uit!
Synthetisch en natuurlijke vormen
Waar vitamine D2 en D3 beide te categoriseren zijn als natuurlijke vormen, is er wat betreft werkzaamheid dus een aanzienlijk verschil. Naast natuurlijke vormen bestaan er ook zogenoemde synthetische vormen. Deze vorm is niet lichaamseigen en daardoor minder effectief. Helaas is dit een veelgebruikte vorm in supplementen of ter verrijking van voedingsmiddelen. Maar waarin verschilt een synthetische ten opzichte van een natuurlijke vorm?
Om dit uit te leggen nemen we vitamine B12 als voorbeeld. In veel vitamine B12 supplementen maakt men gebruik van cyanocobalamine, de synthetische vorm van B12 (te zien in figuur 1). Deze vorm moet in ons maag- en darmstelsel eerst worden omgezet naar de biologische beschikbare vorm (de actieve en goed opneembare vorm). In figuur 2 is te zien welk proces cyanocobalamine moet doorgaan voordat er sprake is van methylcobalamine, wat naast adenosylcobalamine de actieve vorm van vitamine B12 is. We kiezen bij Vitakruid dus uitsluitend voor de hoog beschikbare vormen van B12 namelijk methylcobalamine en adenosylcobalamine.
Methyl- en adenosylcobalamine (vitamine B12) zijn dus niet alleen natuurlijke, maar ook de biologisch beschikbare – en goed opneembare – vormen. In de meeste gevallen is een natuurlijke vorm ook biologisch beschikbaar. Desalniettemin zijn de termen natuurlijk en biologisch beschikbaar geen synoniemen van elkaar.
Hoe werkt dit bij een mineraal zoals magnesium?
Het veelzijdige mineraal magnesium is altijd gebonden aan een hulpstof. Zo vinden we in onze dagelijkse voeding het laag biologisch beschikbare magnesiumoxide, waarbij magnesium dus gekoppeld is aan oxide.2 Je kan dus beargumenteren dat dit een ‘natuurlijke’ vorm is. Desalniettemin neemt ons lichaam deze vorm slecht op, waardoor het dus niet biologisch beschikbaar zijn. De beste magnesiumvormen die we kennen zijn de zogenoemde aminozuurgecheleerde. Deze vormen (zoals bisglycinaat, malaat en tauraat) komen niet in de natuur voor en zijn gekoppeld aan een aminozuur.3 Op het oog tegenstijdig, maar deze magnesiumvormen gebonden aan aminozuren neemt ons lichaam aanzienlijk beter op dan zijn tegenhangers uit voeding.4 Magnesium staat dus nooit op zichzelf. Merken die transparant zijn over hun ingrediënten zullen altijd de stof op het etiket benoemen tussen haakjes (figuur 3).
Een geïnformeerde consument kiest voor Vitakruid
Bij het kopen van een supplement is het van belang om goed naar het etiket te kijken. Hier vind je belangrijke informatie over de kwaliteit en werking van het supplement. Hier staat namelijk de vorm van het nutriënt tussen haakjes. Ontbreekt deze informatie op het etiket? Dan is de kans groot dat het hier om een slecht opneembare en laag biologisch beschikbare vorm gaat.




Belangrijk om te onthouden; kennis voorkomt miskopen. Kies je voor dure urine of een goed supplement ter optimalisatie van je gezondheid? De keuze is aan jou.
- Armas LAG, Heaney RP, Hollis BW. (2004). Vitamin D2 is much less effective than vitamin D3 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 89(11), 5387-5391.
- Guo, W., Nazim, H., Liang, Z., & Yang, D. (2016). Magnesium deficiency in plants: an urgent problem. The Crop Journal, 4(2), 83-91.
- Aviello G, Amu S, Saunders SP, Fallon PG. (2014). A mineral extract from red algae ameliorates chronic spontaneous colitis in IL-10 deficient mice in a mouse strain dependent manner. Phytotherapy Research, (2), 300-304.
- Yamagami, R., Huang, R., & Bevilacqua, P. C. (2019). Cellular concentrations of nucleotide diphosphate-chelated magnesium ions accelerate catalysis by RNA and DNA enzymes. Biochemistry, 58(38), 3971-3979.