De natuur staat op springen, de berken staan in bloei. Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, van wie velen juist van deze boom veel last hebben. Zeker nu, want al snel dringt zich de vraag op: pollenallergie of ziek van het nieuwe coronavirus? Of nog iets anders?
Door het vochtige weer en de lage temperaturen sinds kerst is de pollenconcentratie laag gebleven. Half december kwam er al een waarschuwing voor hooikoortsklachten, omdat de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen door de zeer warme novembermaand al vroeg in bloei kwamen. De verwachting was dat de elzenpollenconcentratie in december en januari flink zou oplopen. Maar volgens de Wageningen University is de concentratie waarschijnlijk laag gebleven door het druilerige en kille weer.
De volgende elzenpollenpiek is in de loop van februari of begin maart te verwachten. Bij de hazelaars lijkt er een grotere spreiding te zijn in het moment waarop ze in bloei komen.
Tijdens droge dagen kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van de els de komende weken klachten ondervinden. Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen.
Wat is wijsheid ? Het begint uiteraard met een goede diagnose. Als u ook maar enigszins vermoedt dat sprake is van Corona, laat u dan snel testen. Twijfelt u tussen allergie voor pollen of huisstofmijt? Ook dan: laat u hierop testen. Is het hooikoorts, dan zijn er verschillende middelen die uw allergische reactie kunnen verminderen. U kunt ze meestal zonder recept kopen bij de drogist. Er zijn tabletten, druppels en neussprays. Probeer zelf zoveel mogelijk prikkels door pollen te vermijden.
De volgende tips kunnen u ook helpen:
- Lucht uw huis in de vroege ochtend en late avond. Dan is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht meestal het laagst.
- Plaats een pollenhor. Dit is een speciale hor die zorgt dat er geen pollen naar binnen komen.
- Laat de situatie thuis of op kantoor dit niet toe, overweeg dan om uw ‘binnenlucht’ te filteren. Apparaten van BRISE kunnen aanvullend effectief zijn bij het verminderen van de luchtwegklachten als hooikoorts en astma.
- Droog uw was liever niet buiten. Het stuifmeel kan eraan blijven kleven.
- Soms helpt het als u buiten een zonnebril draagt. Het stuifmeel kan uw ogen dan minder snel irriteren.