Hermus Made is in 1975 gestart door Jan en Stan Hermus in het dorpje Made, aan de rand van de prachtige Biesbosch. In een molen maalden zij graan tot een mooi meelproduct. In de bijbehorende winkel verkochten ze de zelfgemaakte producten. Van een molen zijn ze verhuisd naar een fabriek in Made: de maalderij. Inmiddels is het bedrijf in handen van vader en zoon René en Joep Lips en is het flink gegroeid. Zij malen nog steeds op ambachtelijke wijze met een molensteen.
Malen met een molensteen
De producten van Hermus Made zijn een echt kwaliteitsproduct. In de maalderij werken ze nog steeds met molenstenen om het graan te malen. Ze malen altijd de gehele graankorrel, in tegenstelling tot veel andere producenten die de graankorrel uit elkaar halen. De grote hoogmolens voegen de delen na het malen pas weer samen. Het meel van Hermus Made is dus veel minder bewerkt en dat merk je: “Doordat de kiem door het meel gemalen wordt, krijg je een product met veel meer smaak”, aldus Joep Lips. “Daarnaast behoud je op deze manier alle vitaminen en mineralen. Het is alsof je een fles kapot laat vallen en weer aan elkaar lijmt: je krijgt het nooit meer zo mooi als daarvoor.”
Biologisch en lokaal
De producten van Hermus Made zijn bijna allemaal biologisch. Dit is altijd al zo geweest. Daarnaast ligt de focus de laatste jaren steeds sterker op het maken van een lokaal product. Ze werken met lokaal geproduceerd graan en leveren aan ambachtelijke bakkers in de omgeving. Joep: “Mensen hebben steeds meer aandacht voor gezondheid en de herkomst van hun eten. Ze willen weten waar het voedsel vandaan komt. En wij vinden die transparantie zelf ook belangrijk. Een lokaal product is vertrouwd.” Daarnaast zorgen ze op deze manier voor een duurzamer productieproces: “Het brood van de gewone bakker wordt vaak gemaakt met graan uit het buitenland. Neem bijvoorbeeld graan uit Rusland, dat moet kilometers afleggen om in Nederland te komen. Of het biologisch is of niet, maakt dan niet zo veel meer uit. Lokaal verbouwen en produceren is dan veel belangrijker en duurzamer.” Naast meel en bloem maken ze bij Hermus Made ook gezonde bak- en broodmixen onder de naam Joep’s biologische producten. Ze verkopen de producten onder andere via landwinkels, lokale winkels en drogisterijen. Joep: “We zijn ontzettend flexibel en gaan mee in de behoefte van de klant. Daarom hebben we korte communicatielijnen en werken we niet met een minimale afname.”
Zelf zien hoe het er in de maalderij aan toe gaat?
Bekijk dan het filmpje op de website: www.hermus-made.nl