In dit winderige en gure winterweer ontkomen we er niet aan. Verkouden worden in deze tijd van het jaar lijkt er een beetje bij te horen. Gelukkig bestaan er een aantal dingen die je kunt doen of nemen om je klachten te verlichten. Hoestdranken en neussprays bijvoorbeeld!
Tekst: Lisette Holwerda
Hoesten
Kriebels in je keel of slijm in je longen… Hoesten heeft een functie: je luchtwegen zijn voorzien van trilharen en slijm, bedoeld om van alles buiten je lijf te houden en dus ook om stoffen naar buiten te werken. Stof, pollen, bacteriën en chemische stoffen bijvoorbeeld. Deze doen je hoesten.
Verschillende soorten hoest
Er bestaan verschillende soorten hoest. Bij een vastzittende hoest probeer je slijm op te hoesten. Je kunt het gevoel hebben dat ademhalen zwaarder gaat, of je hoort een rochelend geluid tijdens het inademen en hoesten. Een andere hoest is de kriebelhoest, hetzelfde als een droge hoest. Hierbij heb je een kriebel in de keel maar hoest je nauwelijks slijm op. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld hooikoorts, stofmijt of rook.
Diverse dranken
Verschillende soorten hoest dienen op verschillende manieren aangepakt te worden. Bij een droge prikkel- of kriebelhoest werkt een verzachtend middel, dat zacht is voor de keel, het best. Blijft de prikkel aanhouden, dan kan een hoestprikkelonderdrukkend middel met noscapine verlichting geven. Een hoest waarbij slijm wordt opgehoest mag niet worden gedempt. De keel smeren met een verzachtend middel is wel geschikt, zoals een drank met honing of tijm. Er werden ook nog wel eens slijmoplossende middelen zoals broomhexine en acetylcysteïne aangeraden. Wanneer griep, is het effect hiervan echter niet aangetoond. Bij aandoeningen zoals bronchitis zijn deze middelen wel geschikt. Zelf een hoestdrank maken met bijvoorbeeld kurkuma, honing en gember kan natuurlijk ook. Dat is nog lekker ook.
Neus
Ook de neus krijgt het flink te verduren tijdens een verkoudheid. Een verstopte neus die het ademen bemoeilijkt of juist een loopneus waarbij het neus alsmaar uit de neus loopt: beiden zijn geen pretje en een beetje verlichting zou fijn zijn. Wat kun je het beste doen?
Snuiten of ophalen?
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het beter is om je neus op te halen dan om te snuiten. Pas wel op dat je niet te hard snuit, zodat je het snot niet naar je bijholten blaast. Dus of je nu wilt snuiten of ophalen, allebei zijn prima.
Stomen
Van stomen word je niet sneller beter. Het kan wel heel fijn zijn en verlichting geven. Je kunt de warmwaterkraan in de badkamer aanzetten (of in de badkamer gaan zitten wanneer iemand aan het douchen is) of met je hoofd boven een kom hangen. Gebruik liever geen kokend water, om verbranding te voorkomen.
Neusspray
Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels of een neusspray met een zoutoplossing soms wat helpen. Door de zoutoplossing wordt het slijm in de neus iets dunner, waardoor ademen makkelijker wordt. Bij een neusverkoudheid of een verstopte neus door ontstoken neusslijmvlies is een neusspray met xylometazoline aan te raden. Deze stof vermindert de zwelling van het neusslijmvlies. Bij langdurig gebruik, langer dan zeven dagen achter elkaar, kan deze neusspray het neusslijmvlies beschadigen. Gebruik deze neusspray dus niet te lang. Je kunt ook zelf een zoutoplossing maken door een theelepel zout in een limonadeglas met lauwwarm water op te lossen. Een aantal keren per dag een paar druppels in ieder neusgat doet wonderen.