Of je nu Jan, Pier, Tjores, Corneel of heel anders heet: wie een baard heeft, moet die verzorgen. Gezien het brede aanbod aan haarverzorgingsproducten en -merken, zou dat niet zo’n probleem moeten zijn. Hoewel baarden de laatste jaren weer hip zijn, zijn er echter ook nog genoeg mannen die hun gezicht graag dagelijks glad scheren. Hiervoor is het gebruik van de juiste producten ook belangrijk. Lees hier alles over baard- en scheerproducten.
Tekst: Michelle van der Harst
Mannen met baarden
Voor het verzorgen van een baard zijn goede producten, met voedzame ingrediënten, van belang. Haren zijn erg gevoelig voor chemicaliën, dus hoe natuurlijker de producten, hoe beter het is voor de baard. Aan te raden is om een baard maximaal twee keer per week te wassen met een baardzeep of -shampoo, om roos, irritaties en huidschilfertjes te voorkomen. De speciale zepen en shampoos voor baarden bevatten minder agressieve ingrediënten dan ‘normale’ shampoos en zorgen zo dat een baard gezond blijft. Bekende lijnen zijn die van L’Oréal Paris Men Expert BarberClub, Azbane, Rituals, Nivea Men en Mr Bear. Na het wassen kan een baard (en de huid eronder) gevoed en gehydrateerd worden met een baardolie of -balsem. Een balsem of olie wordt het best aangebracht op een licht vochtige baard, zodat de haren meer voedingsstoffen op kunnen nemen. Van de olie zijn drie tot vijf druppels nodig, die kunnen worden uitgewreven met de hand en vervolgens verdeeld met een kam of borstel. Ongeveer één nagelgrootte is genoeg wat betreft de baardbalsem. Dit product kan met de hand in de baard worden gemasseerd. Proraso, Guardenza, Reuzel en Captain Fawcett zijn populaire merken op dit gebied.
Gladde gezichten
Een baard laten staan mag gemakzuchtig lijken, maar zoals we hebben gezien, heeft dat baardhaar flink wat verzorging nodig. Dat is voor de mannen die hun gezicht dagelijks scheren niet anders. Zij kunnen voor hun scheerbeurt kiezen uit producten als scheerschuim, scheergel, scheerolie of ouderwetse scheerzeep, en kunnen hun huid na het scheren behandelen met aftershave. Scheerschuim en scheergel hebben een huidverzachtende werking en laten het scheermes soepel over het gezicht glijden. Beiden hebben een goede dekking, maar scheergel is wellicht meer geschikt voor mensen met zware baardgroei, omdat het de stugge haartjes zachter maakt. Het verschil? De structuur en de prijs. Scheergel voelt kouder en frisser aan dan scheerschuim en is vaak iets duurder. Populaire merken van beide typen scheerproducten zijn Gillette, Nivea en Wilkinson.
Een klassiek scheerproduct is scheerzeep of scheercrème, waarbij een scheerkwast gebruikt wordt. Met deze kwast breng je eenvoudig een hydraterend laagje op je gezicht aan. Scheerzeep bevat geen chemicaliën en is duurzamer: het zit niet in een plastic spuitbus die schadelijk is voor het milieu. Wie zich scheert met zeep of crème, kan zijn baard heel kort scheren, doordat deze producten de natuurlijke oliën van het gezicht verwijderen. Bekende, klassieke merken zijn De Vergulde Hand, Tabac en Taylor of Old Bond Street.
Na het scheren kan men aftershave gebruiken om de huid te ontsmetten en kalmeren. Dit voorkomt huidirritatie en verzorgt de huid. Een aftershave bestaat vaak uit drie belangrijke bestanddelen: ontsmettingsmiddel (om openstaande poriën te sluiten zodat er geen vuil in komt), verzorgende ingrediënten en parfum. Aftershave wordt het best aangebracht door een klappende beweging op wangen en hals te maken. Zo kan de aftershave goed intrekken en verdampen op de huid. Geliefde merken zijn Hugo Boss, Davidoff, Paco Rabanne, Van Gils en Armani.