Deodorant is een cosmetisch product dat door veel mensen dagelijks wordt gebruikt. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als drogisterij, cosmeticahandel of parfumerie is het dan ook raadzaam diverse soorten deodorant in het assortiment op te nemen. In dit artikel zoomen we specifiek in op deodorant voor mannen. Hierbij komen thema’s als de werking, de verschijningsvormen en merken aan bod, net als de aan- of afwezigheid van bepaalde stoffen in deodorant.
Tekst: Sander de Goede
Waarin onderscheidt mannendeodorant zich van vrouwendeodorant?
In principe zijn er geen enorme verschillen tussen deodorant voor mannen en deo voor vrouwen. Wel kunnen er kleine verschillen bestaan in de samenstelling. Bekend is namelijk dat vrouwen weliswaar meer zweetklieren hebben dan mannen, maar dat mannen verhoudingsgewijs juist meer zweet produceren. Bovendien is gebleken dat de waarneming van vrouwelijke zweetgeuren makkelijker te reduceren is dan van mannelijke zweetgeuren. Mannendeodorant kan om deze redenen zijn voorzien van relatief meer actieve bestanddelen.
Een ander mogelijk verschil tussen mannen- en vrouwendeo zit ’m in de geur. Wat precies als typisch mannelijk wordt beoordeeld, kan echter natuurlijk per persoon verschillen. Op het gebied van verpakkingen en marketing zijn er uiteraard wel duidelijke verschillen op te merken tussen mannen- en vrouwendeodorant. De marketingactiviteiten van grote producenten proberen consumenten zelfs ervan te overtuigen dat een man per se een mannendeodorant moet gebruiken.
Deodorant of antitranspirant?
In feite bestaat er een duidelijk verschil tussen deodorant en antitranspirant. Hierbij geldt dat deodorant het zweten zelf eigenlijk niet voorkomt, maar wel die bekende penetrante zweetgeur maskeert. Een antitranspirant helpt juist om het zweten zelf tegen te gaan. Daarmee is een antitranspirant een ideaal middel voor mannen die overmatig zweten. Evenwel zijn er tegenwoordig ook producten die zowel het zweten verminderen als de ongewenste geurtjes neutraliseren. Doorgaans worden al deze producten met hun verschillende uitwerkingen simpelweg deodorant genoemd.
Werking
Wanneer we het hebben over een antitranspirant of over een deodorant met een antitranspirerende uitwerking, dan zien we dat een combinatie van aluminiumzouten
met wat vocht ervoor zorgt dat de zweetklieren als het ware geblokkeerd worden. Dit voorkomt of vermindert het zweten bij de gebruiker. Een reguliere deodorant heeft zoals gezegd meer een geurverminderende werking. Dit komt door ingrediënten als zinkricinoleaat of zinkoxide. Deze stoffen neutraliseren ongewenste geurtjes door een chemische verbinding
aan te gaan. Ook kan in mannendeodorant zilvercitraat, triclosan en/of alcohol zijn opgenomen. Hierbij moeten triclosan en alcohol ervoor zorgen dat bacteriën die bij het zweten vrijkomen op de huid worden gedood. Een deo met zilvercitraat is er juist op gericht om te voorkomen dat deze bacteriën überhaupt ontstaan. Daarnaast is er natuurlijk ook deodorant voor mannen verkrijgbaar die van een sterke, aangename geur zijn voorzien. Ook dit is een doeltreffende manier om ongewenste luchtjes te verdrijven.
De verschillende toepassingsvormen
Deodorant voor mannen bestaat in diverse verschijningsvormen. In Nederland gebruiken veruit de meeste mensen spuitbussen en rollers. Een spuitbus geeft misschien het meeste gemak, maar een roller is eigenlijk eerder aan te bevelen. Rollers bevatten immers geen drijfgassen. Verder kan men met een roller de deo doeltreffender op de huid aanbrengen.
Andere toepassingen van deodorant voor mannen bestaan onder meer uit sticks, crèmes en balsems. Wie de oksels het liefst droog houdt kan het best een stick aangeraden worden. Crèmes en balsems hebben juist weer betere kwaliteiten als het gaat om huidverzorging. De werking van de deodorant zelf wordt door de verschijningsvorm in principe niet beïnvloed.
Wat zijn bekende en betrouwbare merken?
Er zijn talrijke producenten van mannendeodorant die als betrouwbaar en kwalitatief goed bekend staan. Voorbeelden van deze merken zijn Nivea (men), Axe, Rituals, Clinique (for men), Dior, Hugo Boss, Dove, Biotherm, Jean Paul Gaultier en Kiehl’s. Op voorhand valt trouwens niet met zekerheid te voorspellen dat een mannelijke klant gebaat is bij een ‘normale’ deodorant van een groot en bekend merk. Waar iemand precies behoefte aan heeft, hangt namelijk meer af van de mate en de geur van zijn transpiratie. Bovendien spelen eventuele huidirritaties en mogelijke voorkeuren voor natuurlijke ingrediënten een grote rol. Op deze laatste aspecten gaan we in de volgende twee alinea’s dieper in.
Met of zonder aluminium?
Zoals we eerder al lieten doorschemeren, spelen aluminiumverbindingen een belangrijke rol in de werking van deodorant. Deze verbindingen vindt u soms als chloride of chlorohydrate terug op de ingrediëntenlijst. Zeker bij deodorants van internationaal bekende merken mag u ervan uitgaan dat deze aluminiumverbindingen voldoen aan de strenge eisen van de Europese Cosmeticarichtlijn. Toch lijken er steeds meer consumenten te zijn die aluminium als ingrediënt van deodorant onwenselijk vinden. Erg milieuvriendelijk is het immers niet om deze elementen aan deo’s toe te voegen. Bovendien kunnen deze stoffen huidirritatie veroorzaken. Tegenwoordig zijn er gelukkig voldoende opties op het gebied van aluminiumvrije deodorants. Deze hebben doorgaans een antitranspirerende werking, iets dat door natuurlijke bestanddelen met een kalmerende werking gerealiseerd wordt.
Andere stoffen om wellicht te mijden
In reguliere deodorant zitten naast aluminium vaak nog meer onnatuurlijke stoffen. De groep consumenten die deze stoffen liever mijdt lijkt groeiende te zijn. Dit past helemaal in het beeld waarin mensen toch al steeds vaker keuzes maken ten gunste van de gezondheid en het milieu. Zo zoeken steeds meer mannen deodorant die geen huidirritatie kan veroorzaken. Mannendeo met alcohol en/of parfum kan dan beter gemeden worden, net als deodorant met (het natuurlijke) baking soda. Verder willen consumenten wellicht deodorant zonder parabenen. Dit omdat parabenen mogelijk een verstorende uitwerking op de hormoonhuishouding hebben.