Een bezoek aan het toilet is de normaalste zaak van de wereld. Toch voelen mensen hier vaak een bepaalde gêne bij. Over of dat terecht is of niet valt te discussiëren, maar het is wel vrij objectief te bepalen wat er gedaan kan worden tegen ongewenste luchtjes.
Tekst: Regina Behoekoe
Constant of direct
Luchtverfrissers op het toilet zijn praktisch onder te verdelen in twee categorieën: er is het type dat continu geur afgeeft en een soort die dit incidenteel doet wanneer dat noodzakelijk is. De luchtverfrissers die continu werken, zorgen ervoor dat bezoekers op het toilet altijd met een prettige geur begroet worden. Voorbeelden daarvan zijn geurblokjes, potpourri, geurstokjes en verfrissers voor in een stopcontact. Echter, wanneer er acute en onaangename geuren zijn om te verhullen, is de constante geur die afgegeven wordt vaak niet voldoende.
Spuitbussen
Van de luchtverfrissers die direct werken hebben zijn de spuitbussen met geparfumeerde gassen het bekendste voorbeeld. Door hiermee te spuiten worden de ongewenste luchtjes gemaskeerd, maar niet verwijderd. Hoewel deze producten worden verkocht als luchtverfrisser, voegen ze dus eigenlijk enkel sterkere geuren toe aan de lucht. Daar zitten een aantal nadelen aan. Sommige mensen kunnen niet goed tegen de stoffen uit deze spuitbussen en krijgen klachten zoals hoofdpijn en luchtwegirritaties. Onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft uitgewezen dat de luchtverfrissers weliswaar schadelijke stoffen voor de mens bevatten, maar dat het gehalte zo laag is dat dit geen gevolgen zal hebben. Echter zijn de vluchtige stoffen wel slecht voor het milieu, omdat ze bijdragen aan de luchtvervuiling.
Druppels
Het is dan ook niet vreemd dat er de laatste jaren steeds meer alternatieven hiervoor op de markt zijn gekomen. De meest bekende zijn de kleine flesjes met druppels die zorgen voor een acute verhulling van onaangename luchtjes. Ze doorbreken ook gelijk de taboes: met namen als Post-Poo Drops, Vipoo en Poo-Pourri blijft er weinig twijfel over het gebruik van deze producten. Maar wat is er dan anders aan deze variant van de luchtverfrisser? Ten eerste zijn het (meestal) geen luchtverfrissers, maar voorkomen ze juist dat de lucht onfris wordt. Dit doet men door vóórdat men gaat zitten met het flesje een laagje te sprayen op het water van het toilet. Dit laagje ‘vangt’ als het ware de vieze geurtjes in het water. Wanneer er ‘iets’ door dit filmlaagje valt, wordt de geur van de essentiële oliën in de flesjes losgelaten. Een andere manier is door achteraf met een pipet een paar druppels in de toiletpot te druppelen om de luchtjes te vangen. Dit kan eventueel ook nog extra in de wasbak.
Voordelen
Deze methodes hebben een paar interessante voordelen. Ten eerste zitten er geen chemische bestanddelen in: de sprays of vloeistoffen zijn gebaseerd op essentiële oliën. Een aantal merken gebruikt glas als verpakkingsmateriaal, wat ook gelijk weer beter is voor het milieu. Hoewel de flesjes klein zijn, zijn ze ook bijzonder zuinig in gebruik. En het kleine formaat zorgt er ook nog eens voor dat ze handig zijn om mee te nemen. Een laatste tip: de kleine flesjes zijn ook erg leuk om weg te geven. Verstop ze daarom niet bij de standaard luchtverfrissers, maar belicht ze in de winkel als een grappig en handig cadeau!