Dierenleed, milieu of gezondheid: er bestaan genoeg redenen om te besluiten voor een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Een nadelige bijkomstigheid is hierdoor echter het gemis van essentiële voedingsstoffen, zoals omega 3. In dit artikel lees je wat het milieuvriendelijkste omega 3 supplement op basis van algenolie is.
Waarom (vegan) omega 3?
De omega 3 vetzurendie we kennen zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een zogenoemd essentieel vetzuur wat inhoudt dat ons lichaam niet in staat is om het zelf aan te maken. EPA en DHA zijn daarentegen zogenoemde visvetzuren, gezien we voor adequate inname afhankelijk zijn van het eten van vis, schaal-, en schelpdieren.1 Ons lichaam kan ALA omzetten naar EPA en DHA.
Dus als ik geen vis, schaal- en schelpdieren eet, maar wel zorg voor voldoende ALA-inname, is mijn lichaam dan in staat ALA om te zetten naar EPA en DHA? Helaas is de omzetting van ALA naar DHA en EPA verwaarloosbaar waardoor deze vlieger niet opgaat.2 Adequate inname van omega 3 als vegetariër of vegan is dus iets om rekening mee te houden.
Het belang van deze vetzuren heeft te maken met de gezondheidsbevorderende eigenschappen die we voornamelijk toeschrijven aan EPA en DHA.3 Zo helpt DHA om normaal te kunnen zien*, is het goed voor de hersenfunctie* en zorgen ze samen voor een verantwoord vetgehalte in het bloed.*
Juist wanneer je voedingspatroon geen ruimte kent voor dierlijke voeding is omega 3 aanvulling dus van belang. Maar hoe weet je zeker dat je voldoende vetzuren binnenkrijgt zonder je (veganistische) voedingspatroon overboord te gooien? Algen zijn het antwoord!
Vegan omega 3: milieuvriendelijk door minimale CO2-uitstoot
Visolie supplementen werken over het algemeen niet bevorderlijk voor je ecologische voetafdruk. Voor de meeste soorten is namelijk een grote hoeveelheid vis nodig waardoor de inhoud van de oceaan langzaamaan aftakelt. Mede om deze reden is er grote vraag naar een duurzame omega 3-bron.
De algenolieproducent DSM® heeft het voor elkaar gekregen om omega 3-vetzuren uit microalgen te maken. Bovendien gebeurt dit – zoals een milieuvriendelijk productieproces betaamt – volledig transparant waardoor een constructieve bijdrage wordt geleverd aan de biodiversiteit van de oceanen. Met een ton van algenolie bespaar je 60 ton wild gevangen vis (zie figuur 1).

Een stapsgewijs (groen) productieproces
Dit productieproces met minimale CO2 uitstoot bestaat uit vier stappen:
- Suiker en zeealgen vormen het fundament van het productieproces. De suiker ontleed men van (hernieuwbare) bieren, mais en tarwe, terwijl de algenstam – Schizochytrium sp genaamd – op een duurzame manier gekweekt wordt in Nebraska (Verenigde Staten).
- In de tweede stap van het productieproces vindt er fermentatie (gisting) plaats (zie figuur 2). Doordat de algencellen vermenigvuldigen converteert de suiker in omega 3-vetzuren die zich ophopen tot olieblaasjes.
- De celwand van de olieblaasjes gaat hierna kapot waardoor de olie van het water gescheiden kan worden en er een stevig ingedikte algenolie ontstaat.
- Tijdens dit scheidingsproces blijft er een residu (overblijfsel) achter. In plaats van dit restant doorverwijzen naar de prullenbak gebruikt men dit als eiwitbron of om biogas om te zetten in elektriciteit (zie figuur 2). Hierdoor is de CO2 voetafdruk van het produceren van deze algenolie minimaal.

Een van nature hoog EPA concentraat
Door gebruik te maken van de algenstam Schizochytrium sp ontstaat een hoge EPA concentratie van minimaal 100 mg per capsule. Deze concentratie is wat deze natuurlijke algenstam uniek maakt.
Deze natuurlijke algenstam vindt zijn oorsprong in de Noordelijke Stille Oceaan en is vrij van genetische modificatie. Bijkomend voordeel is dat deze stam zowel EPA als DHA levert wat resulteert in een uniek pure algenolie met een concentratie van meer dan 50% omega 3-vetzuren (zie figuur 3).4
Natuurlijk triglyceriden is best opneembare vorm
Naast een hoge EPA concentratie is het bij een omega 3 supplement van belang dat het de triglyceride-vorm bevat. Het ontwikkelen van omega 3 supplementen gaat altijd gepaard met het scheiden van de werkzame stoffen EPA en DHA van de overige vetzuren. In onze Vegan Omega 3 zijn deze werkzame stoffen gereduceerd tot de originele molecuulstructuur, ofwel tryglyceriden. Dit is de best opneembare vorm, ongebonden aan hulpstoffen om de opname te verbeteren.5
Lage oxidatie waarde en zonder visachtige oprispingen
De ToTox waarde van < 8 geeft de puurheid en het gebrek aan vervuilde stoffen aan. De toevoeging van vitamine E biedt daarnaast solide bescherming tegen oxidatie. Het is namelijk gebruikelijk dat omega 3 vetzuren oxideren. Naast dat de vetzuren hierdoor bederven en verzuren, verliezen ze een gedeelte van de werkzaamheid. Door de lage ToTox waarde – gecombineerd met vitamine E – kan je daarom de algenolie capsules naar hartenlust suppleren zonder last te krijgen van visachtige oprispingen (zie figuur 4).6 Door gebruik te maken van softgels hoef je bovendien niet de smaak van algenolie te proeven.

Tot slot
Een veganistisch voedingspatroon vraagt om oplettendheid wat betreft de inname van essentiële voedingsstoffen, waaronder omega 3. Het antwoord op de vraag naar een duurzame en omega 3-bron zijn microalgen; de basis voor Vegan Omega-3 1000 TG. Naast een groen productieproces, een van nature hoog EPA concentraat, de best opneembare vorm en lage oxidatie waarde leveren deze omega 3 capsules een bijdrage aan de biodiversiteit van de oceaan.
Ben je opzoek naar een vegan omega 3 supplement rekening houdende met de biologische voetafdruk? Vegan Omega-3 1000 TG capsules is het milieuvriendelijkste antwoord.
Referenties1,2,3,4,5,6 zijn op te vragen bij Vitakruid